A magyar nyelvben a puffadás kifejezést kétféle jelenségre használjuk
- a fokozott gázképződésre és
- az étkezést követő erős teltség érzésre
A kérdést bonyolítja, hogy a fenti két jelenség gyakran kombinálódik, továbbá, hogy a puffadás/has feszülés olykor csak kellemetlen érzés, máskor azonban a has mérhető, jelentős növekedésével jár.
A fokozott gázképződés oka a fokozott
- gáztermelődés az emésztőrendszerben
- A levegő fokozott nyelése
- a bél elzáródása/szűkülete miatt a gáz felszaporodása
Puffadásérzést okoz, a túlérzékeny idegi visszajelzés is – erre objektív mérési adatok szolgáltatnak bizonyítékot. A bélgázok részben fel nem szívódó szénhidrátok bakteriális lebontásából származnak - nitrogént, oxigént, metánt, széndioxodot, sulfidokat és egyéb kismennyiségű gázokat tartalmaznak.
Többféle betegség/állapot vezet puffadáshoz
A bekeretezett részben a tápanyagok hiányos felszívódásából adódó gázképződés szerepel. A leggyakoribb (bár egyénileg is különböző mértékben) puffadást okozó élelmiszerek:
- a szénhidrát gazdag ételek (tejtermékek,bab, borsó, alma, búzalisztből készült termékek)
- az un. biogén aminok (bor, sör, sajt),
- a hisztamin felszabadulást okozó (sertéshús, csokoládé,narancs),
- rántással készült, zsíros élelmiszerek.
A mindennapi életben egyre gyakoribb a fruktóz által okozott puffadás. Ez a cukorféle egyre gyakrabban helyettesíti a közönséges cukrot különböző élelmiszeripari termékekben. A fruktóz feszívódása a tápcsatornában rosszabb, mint a cukoré, a fel nem szívódott fruktóz pedig bakteriális lebontás során gázképződéshez vezet.
Ritkán a nehezen magyarázható puffadás oka a fruktán (több fruktóz molekula összekapcsolódásából keletkező nagy molekula, amely a hagymában, fokhagymában, póréhagymában, spárgában, búzában található).
Viszonylag új területe a puffadás kutatásnak az angol FODMAP rövidítés-kifejezés által jelölt élelmiszerek csoportja. Ezek a táplálékok rosszul felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket elfogyasztva gázképződést okoznak. Ilyen, a FODMAP csoportba tartozó étel a méz, alma, körte, barack, mangó, gyümölcslevek és szárított gyümölcsök, nagymennyiségű búza vagy rozs, hagyma, cukkini, édesítőszerek és édesítőszert tartalmazó rágógumik, lencse, káposzta, kelbimbó, spárga, zöldbab, sokféle zöldség.